čtvrtek 20. července 2017

Zo sauny pod kanonádu krúp alebo Ako to Bartovi šlapalo do kopcov aj bez kafe

Už vlani nám Jan Bárta počas Tour rozprával, že kedykoľvek sa ráno rozhodne ísť do úniku, hodí do seba tesne pred štartom etapy kafe.

Zároveň však tento rok podotkol, že "ťahať sa v horských etapách do kopcov s tými pätnástimi kilami, čo mám oproti vrchařům navyše, nie je žiadna výhra".

Na štarte 12. dejstva Tour v Lannemezan si kávu nedáva. Snáď aj preto, že tých 37 stupňov na ortuti tunajších teplomerov by si žiadalo prinajmenšom kávu ľadovú, a taká práve nie je v dosahu.

Profil tretieho a podľa expertov zároveň najťažšej pyrenejského dňa navyše v sebe obnáša štyri špicaté ihly alias horské prémie, s vyčerpávajúcim Plateau de bet365 mobil Beille na samom konci. Teda nič pre stredné váhy, akou Bárta je.Enrico Poitschke, športový riaditeľ jeho tímu Bora, vyhlasuje plán dňa: "Dnes by sme mali ísť skôr defenzívnejšie a pošetřit sily."

bet 365 Lenže Honza Bárta je zároveň svojráz. Raz útočník, vždy útočník. Čert zober pätnásť kíl navrch aj to chýbajúce kafe, naskočí si do veľkej skupiny 22 utečencov a šliape. Kto nič neskúsi, nič nemá. Mladý parťák z tímu Buchmann to predsa v stredu skúsil a mal z toho pekné tretie miesto, že áno…

Pravda, našiel by vo svojom tíme aj príklady, ako ani urputná snaha na prežitie nestačí. Ich líder Dominik Nerz, márne bojujúci s žalúdočnými problémami, musel na Tourmalet vzdať.A Zak Demster istý deň trpel natoľko, že bol doslova zázrak, keď sa dostal do cieľa.

Tentoraz už 27-ročný Austrálčan svoj zúfalý boj vyhrať nedokáže, zlieza pri etape z bicykla. "Už som sa nedokázal vysporiadať s bolesťou a so zranením a ísť dosť rýchlo. Plakal som pred televíznymi kamerami, "smutne hlási.

Zato Bárta? Asi ma po tejto etape pár dní budú bolieť nohy, pomyslí si len a ide usilovne ďalej. Dusno je priamo dávivý.Ešte horšie ako to, o ktorom Contador, Nibali aj Rodríguez v minulých dňoch unisono vyhlasovali: "Nemôžem v tom poriadne dýchať."

Už ste skúšali šliapať na bicykli štyri hodiny v saune?

Tak asi tak im teraz je.

Z etapy sa napriek tomu stane závod druhej šance pre mužov, ktorí pôvodne patrili medzi kandidátmi popredných priečok celkovej klasifikácie, lenže pri predchádzajúcej eliminačný pyrenejskej Tour zlyhali. Medzi utečencami nechýbajú Rodríguez, Bardet či Fuglsang.

Skupina sa drobí, delí, Bárta odpadá, potom si zase docvakne muža pred sebou a to isté ešte raz. A inokedy pre zmenu sám útočia!

Kým sa potia v popredí závodu, v priestore cieľa na Plateau de Beille nastáva boží dopustenie.Dusno sa mení v prietrž mračien, do stanu nad tlačovým strediskom bubnujú tisíce krúp, z okolitých lúk sa stávajú mokrade.

Teplota razom klesá o 25 stupňov!

Napodiv jazdcom táto premena nebies, ktorá je na trati dostihom 50 kilometrov pred cieľom, zase až tak nevadí. "Krúpy z nás spadnú, tak čo," prehodí po etape Bárta. A Roman Kreuziger sa dokonca rozhovor o príjemné zmene počasia.

Na 15kilometrovém Plateau de Beille je hlava na hlave (a kempr na kempru) a pred fanúšikmi sa niekdajší čelné skupina mení na osamelé bojovníkmi.Michalovi Kwiatkowskému, ktorý ide v drese majstra sveta a sprvu šliape na čele, až príliš skoro dochádza energie v nohách.

Zato Joaquim Rodr� �guez už môže dýchať, uniká, v cieli rozpřáhne ruke a povie: "Som ako Atlético Madrid. Nikdy neviete, čo odo mňa očakávať. "

Dve ratolesti tu na neho čakajú. Od čias, kedy je líder Kaťuše vzal predvlani na pódium Tour v Paríži, docela povyrástli. Vtedy dokončil Tour tretí.Tento rok medzi najlepšími celkovo nebude. "Ale dve vyhrané etapy sa taky počítajú."

Jan Bárta sa vydriapu do zóny stoviek dáždnikov a plášteniek na šiestom mieste, zariadi druhé najlepšie české umiestnenie na tejto Tour, a než ho masér tímu Bora utrie a obalí mu uterák okolo krku, stihne nasadiť svoj večný úsmev.

"Strašne ťažká etapa. Ja si to ale chcel urobiť pekné, tak som si to tým únikom urobil pekné, "rozpráva.

Jeho šéf Enrico Poitschke nachádza len slová chvály. Už si zvykol, že u Bártu ho nesmie nič prekvapiť, ale napriek tomu: "Ján bol dnes schopný pretekať so skupinou výborných vrchárov .Zajazdil veľký závod. Šieste miesto v bet365 bonus takej etape by ste neočakávali od niekoho, kto nemá rád vysoké hory. "

Top favoriti Tour celé sa otestujú v inej skupine, ďaleko za utečencov. Vyčerpáme žltého Frooma? No prosím, ideme do toho. Atakujú Contador aj Nibali, potom pre zmenu Valverde a Quintana, ale obrana Sky je podobne nepriestrelná ako hradby impozantného stredovekého hradu v neďalekom Foix. Na prvých priečkach celkového poradia ďalej platí status quo.

Čím tohtoročné pyrenejskej martýrium pomaly končí. Ďalšie a ďalšie jazdci sa ako korálky trúsi do cieľa a snažia sa tu zahriať a zatepliť, ako to len ide. Maséri Sky a AG2R objavia tunel vedúci ku garážam pod miestnej reštaurácií, kam hneď dirigujú svoje cyklistov.Vrátane Leopolda Königa, ktorý si pred úpätím Plateau de Beille odpracoval desiatky kilometrov na čele pelotónu a na z áverečnom stúpaní potom šetril sily.

"Vzhľadom k tomu, že všetci sme sa na štarte obliekli na 37 stupňov, tak mi ku koncu bola celkom zima, keď už som nejazdil úplne naplno, "rozpráva. Po počiatočnej rovinářské práci dua Rowe, Stannard mali totiž König s Poels za úlohu zredukovať pelotón, čo sa im celkom podarilo.

"Nepovedal by som, že som unavený. Len mám pocit, že ma telo vôbec nepustí do väčších intenzít, "hľadá správne slová, ako opísať svoj momentálny stav. "Preto som si dnes svoju prácu odstránil čoskoro. Nenechali ma ťahať v poslednom kopci, aby som sa dal na ďalšie etapy trochu do kopy.Myslím, že sa to začína zlepšovať. "

nasúkať sa do teplého oblečenia tímu Sky a zase sadá na bicykel. Zjazd z Plateau de Beille je automobilmi upchatý, jazdci sa teda okolo nich musí prebiť sami späť do údolia, bet365 stavky kde parkujú ich tímovej autobusy.Ešte raz pätnásť chladných kilometrov.

Nie že by sa im chcelo…

"Pri tom zjazde asi zase trochu prechladne," tuší König. "Ale dole ma snáď čakajú čaj a teplá sprcha."

Na tú sa teší každý.

Stef Clement z tímu IAM si v tímovom aute vyfotí zvraštené prsty na rukách a na Twitter k tomu snímke pripíše: "Jeden z dní na Tour, kedy sa môžete premeniť z 32letého na 82letého za niečo málo cez šesť hodín."

bet365

Žádné komentáře:

Okomentovat