neděle 23. července 2017

Generácia šampiónov. Španielsko ďalej ťaží basketbalovej zlato

"Takéto čísla len potvrdzujú, že sa zišla unikátny generácie, ktorá tvorí jeden z najlepších športových celkov v dejinách krajiny," napísal denník Marca. To hovorí samo za seba, ak zvážime, že Španieli disponujú treba futbalistu, ktorí vyhrali krátko po sebe majstrovstvách sveta aj Európy.

Áno, do takejto spoločnosti teraz patrí basketbalisti. Veď im vo francúzskom Lille vo futbalovej aréne Stade Pierre Mauroy, kde na finále proti Litve vďaka 27 372 fanúšikom opäť padol divácky rekord, tlieskal treba Rafael Nadal. V šatni potom Gasol tlačil pravačku španielsky kráľ Filip VI.a v televízii zlatú jazdu krajanov sledovalo 8,4 milióna obyvateľov Pyrenejského polostrova - basketbal nikdy v krajine nešiel viac.

"Ste nezabudnute ľnú generácií," chválil Nadal. "To, že môžem takému tímu fandiť priamo na mieste, beriem ako privilégium."

Jedinými veľkými podujatiami, na ktorých za posledných desať pokusov Španieli končili bez medaily, bola majstrovstvá sveta 2010 a 2014. Vlani v Madride je na ňom vyradila vo štvrťfinále Francúzska, čo teraz v Lille schytala aj s úrokmi, neb ju v semifinále Gasol, najužitočnejší hráč turnaja, skolil 40 bodmi a výkonom snov.

Ale nie všetko šlo ľahko. Celkovo to bola dosť tŕnistá cesta na vrchol. "Verili sme v osud.V to, že môžeme dokázať niečo veľké, akokoľvek už veľa ľudí nič nečakala, "hovorila ďalšia opora tímu Nikola Mirotice. "Boli sme dole aj hore, ale v každú chvíľu sme zostali súdržní. A záver bol skvelý. "

Záver áno, ale štart? Španieli prehrali dva úvodné duely z troch, so Srbskom a Talianskom. V skupine B, hoci jasne najsilnejší na turnaji, skončili tretí. C hýbalo im niekoľko veľkých tvárí: mladší z hviezdneho dua Gasol Marc, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro, José Calderón, Serge IBAK (hoci ten s poznámkou, že keby hral tento rodák z Konga, nemohol by zase nastupovať naturalizovaný Čiernohorec Mirotice, v tíme smie byť len jeden taký "cudzinec").

Z ťažkej situácie vzišla následná spanilá jazda.A recept ponúka Sergio Scariolo, taliansky kouč tímu: "Mojím posolstvom k hráčom bolo: Neberte sa ako šampióni, vráťte sa v mysliach do juniorských rokov, kedy ste na veľké víťazstvá ešte len pomýšľali. Uvedomte si, koľko driny za tým je. "

A Španieli dreli. Bránili hviezdy súpera, neúnavne šprintom do útokov aj späť do obrany. Zlomili domáci na ich pôde. Vo finále nedali Litve šancu.

Zostáva posledný meta: ohroziť za rok v Riu, kam Španielsko priamo postúpilo, i USA. To sa síce zdá trúfalé, ale na druhú stranu - kto iný by to mal aspoň skús iť.


Žádné komentáře:

Okomentovat